aparatul-dentar-la-adulti

Aparatul dentar la adulți

Adulții pot beneficia de aceleași avantaje ale aparatului dentar ca și copiii, deși la prima vedere nu ați zice asta. Singurul neajuns este acela că tratamentul poate dura mai mult decât la copii și adolescenți, din cauza faptului că structura osoasă este deja complet formată. Durata de purtare a unui aparat dentar la vârstă adultă poate varia între 18 luni și 3 ani de zile, ceea ce, gândind în perspectivă, nu este deloc mult pentru dinți drepți și sănătoși.

Din fericire, stigmatul purtării unui aparat dentar este aproape istorie și în societatea românească, și tot mai mulți adulți apelează la unul pentru a-și corecta diverse probleme dentare neluate în calcul în perioada de creștere. Niciodată nu este prea târziu pentru a avea grijă de sănătatea ta orală și a obține acel zâmbet încrezător la care visezi.

Cum știu că am nevoie de aparat dentar?

Probleme precum aglomerare dentară, dinți strâmbi, mușcătură incorectă sau poziția incorectă a maxilarelor pot fi acum rezolvate cu ajutorul aparatului dentar și la vârsta adultă.

Dar înainte de a lua orice decizie, este necesar un consult ortodontic. În funcție de complexitatea cazului tău, specialistul îți va recomanda unul dintre aparatele dentare existente pe piață la ora actuală. În timp ce unii dentiști încă favorizează aparatele dentare metalice, noile descoperiri în domeniu ne oferă aparate realizate din materiale mai ușor de manevrat și mult mai puțin vizibile.

Noile aparate precum aparatul dentar lingual sau Invisalign sunt de multe ori alese de către pacient în defavoarea celor clasice, pentru simplu fapt că oferă mult mai mult confort în timpul purtării și o estetică mult mai bună. Cu toate acestea, exista șansa ca aparatele de generație nouă să nu poată rezolva probleme mai severe de aliniere a dinților, iar dentistul îți va recomanda n aparat dentar clasic din metal sau ceramică.

Viața cu aparat dentar

Traiul cu un aparat dentar nu trebuie să fie un chin, deși la început vei experimenta disconfort și dificultăți în timpul mesei sau atunci când dorești să comunici verbal. Este important să îți ții aparatul dentar curat, odată cu dantura, deoarece resturi de mâncare pot rămâne blocate și pot cauza o serie nouă de probleme. Pentru a reduce riscul de formare a cariilor, este necesară urmarea unei rutine bine stabilite de curățare a dinților folosind atât pasta de dinți, cât și ața dentară și apa de gură.

De asemenea, este indicat să eviți alimentele care pot dăuna aparatului dentar, sau mai rău, îi pot altera poziția. Aici intră alimentele tari precum fructele și legumele crude (morcovi, mere), covrigeii, alunele, dar și popcornul, bomboanele și alimentele lipicioase. Acestea pot rămâne între dinte și gingie sau pot îndoi firele și disloca aparatul dentar, rezultând astfel în prelungirea tratamentului.

Vizitele la ortodont sunt imperios necesare pe toată durata purtării aparatului dentar, deoarece acesta trebuie să urmărească progresul făcut și eventual să ajusteze aparatul, acolo unde este nevoie.

Primul pas este conștientizarea necesității unui astfel de tratament, așadar uită-te în oglindă și apoi gândește-te dacă întâmpini probleme în timpul masticației sau dacă, din punct de vedere estetic, lucrurile sunt în neregulă. Mai apoi, o consultație stomatologică va elimina orice nelămurire. Te așteptăm!

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112