Măseaua de minte este al treilea molar al omului și crește în zona de început a mandibulei. Deoarece au nevoie de o arcadă dentară dezvoltată complet, molarii de minte erup la vârste mai înaintate decât toți ceilalți dinți.
Omul are, în mod normal, patru măsele de minte, dar nu este obligatoriu ca acestea să erupă toate. Utilitatea lor este de a mesteca alimentele mai eficient, dar numai dacă dezvoltarea lor este una optimă și nu afectează ceilalți dinți, caz în care intervine nevoia extracției.
Când trebuie extras molarul de minte
Decizia extracției măselelor de minte devine tot mai comună în zilele noastre pe fondul unei poziții incorecte a acestora în cadrul maxilarului și a cariilor avansate. Un molar de minte cu probleme poate cauza infecții, precum și deteriorarea în timp a celorlalți dinți.
După o examinare amănunțită a tuturor măselelor de minte ale unui pacient, medicul stomatolog poate sugera extracția uneia dintre ele dacă va constata că pacientul se confruntă cu probleme.
Unele dintre cele mai comune cauze care pot afecta sănătatea viitoare a danturii pacientului sunt:
- Spațiul insuficient de dezvoltare pentru măseaua de minte, iar atunci aceasta va cauza înghesuirea dinților vecini și chiar deteriorarea acestora;
- Erupțiile parțiale, atunci când o parte din molar rămâne în gingie, transformând locul în teren propice pentru infecții orale și boli gingivale.
Dacă pacientul experimentează orice disconfort, continuu sau repetat, în zona gingiei (sângerări, dureri, inflamații, infecții) sau deteriorări dentare ce au legătură cu măseaua de minte din vecinătatea dinților afectați, extracția este cea mai bună soluție.
Cum se realizează extracția molarului de minte
Pe lângă o curățare nu tocmai facilă, molarii de minte prezintă probleme și la extracția în sine, din același motiv: poziționarea.
Chiar dacă operația de extracție pare a fi una ușoară, intervenția în sine cu toate variabilele sale depinde de sănătatea molarului respectiv, de rădăcinile acestuia, de gradul de afectare a dintelui, nervilor, sinusurilor sau maxilarului.
Deși prin intermediul unui consult și al radiografiilor făcute medicul stomatolog poate analiza în mod concret situația, pe parcursul operației pot apărea „surprize” ce vor necesita ajustarea cursului intervenției, pentru rezultate optime.
Trebuie menționat că, în funcție de caz, operația va fi efectuată fie de medicul stomatolog, fie de un specialist în chirurgie stomatologică atunci când ese necesară incizia și îndepărtarea osului.
În funcție de complexitatea situației, medicul va apela la anestezie locală, intravenoasă sau generală, iar durata operației va depinde de dificultatea acesteia.
După îndepărtarea molarului problematic cu sau fără incizie, medicul va curăța locul extracției, va coase rana dacă este necesar și va aplica pansamente sterile care protejează locul de infecții, previn sângerările și ajută la formarea cheagurilor de sânge.
Sfaturi după extracția unui molar de minte
Cu toate că timpul de recuperare după o astfel de intervenție se poate întinde pe parcursul a două săptămâni, o îngrijire propice a zonei va grăbi procesul de vindecare.
Edemul și eventualele dureri pot apărea după operație, însă medicul va prescrie analgezice, antiseptice sau antibiotice, în funcție de situație.
Este important ca în primele 24 de ore să te hidratezi constant, fără a apela la băuturi alcoolice, carbogazoase sau care conțin cofeină. Este ideal ca, în cazul fumătorilor, aceștia să stopeze consumul de nicotină cel puțin 72 de ore după intervenție.
Băuturile și alimentele nu trebuie să fie reci sau fierbinți; consumă totul la temperatura camerei. Meniul pacientului după operație va consta în alimente moi, nepicante, deloc acide, iar curățarea orală se va rezuma după 24 de ore, evitând locul operației și clătirile energice ale gurii.
Este indicată odihna în primele zile, pentru a favoriza vindecarea, așadar o zi sau două de concediu ar fi perfecte pentru recuperare.
Pentru a preveni eventualele complicații legate de molarii de minte, vizitele constante la dentist ar trebui să devină unul dintre obiceiurile sănătoase adoptate de către fiecare dintre noi. Atenția acordată acestor măsele este una specială, atât în timpul controalelor, cât și în sesiunile de curățare dentară, pentru a nu avea probleme pe viitor.