Tipuri de aparate dentare

Dupa ce ai aflat ce este aparatul dentar si ce beneficii iti aduce acesta, si ai decis sa iti faci o programare la medicul ortodont pentru a gasi solutia potrivita pentru problema ta, mai mult ca sigur ti-au fost prezentate mai multe tipuri de aparate dentare. In functie de particularitatile fiecarui pacient in parte, fiecare dintre ele se poate dovedi potrivit sau nu.

Ce fel de aparat dentar mi se potriveste?

Trebuie mai intai sa stii ca aparatele dentare pot fi fixe sau mobile.

Aparatele fixe sunt fixate de catre ortodont, urmand ca ulterior acesta sa regleze sarmele in cadrul controalelor.

Clasicul aparat fix ortodontic functioneaza prin aplicarea bracket-urilor ce pun presiune pe dinti, deplasandu-i in pozitia corecta. Acesta poate fi metalic, dar si din ceramica sau safir, ultimele doua fiind cu mult mai estetice si preferatre de catre generatia tanara.

Dar cele mai in trend aparate dentare sunt cele de ultima generatie, asa numitele aparate dentare invizibile. Printre acestea amintim aparatele dentare linguale, ce se aplica pe partea interioara a dintilor. Acestea sunt realizate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM iar bracketurile sunt realizate din metale pretioase.

Aparatele dentare mobile sunt acele aparate ce pot fi indepartate si aplicate de catre pacient, fara ajutor specializat.

Printre aparatele dentare mobile foarte des folosite regasim gutiera, aceasta fiind de real ajutor atunci cand vine vorba de spatii mici intre dinti, migratii minore ale acestora, alinierea incorecta a muscaturii.

Invisalign este un aparat dentar foarte cautat de catre tineri si adolescenti datorita impactului scazut asupra vietii sociale pe parcursul intregii perioade de purtare. Invisalign indreapta pozitia dintilor prin intermediul unor aparate dentare personalizate, transparente si complet detasabile. Aceste aparate se numesc alignere si sunt fabricate individual in functie de fiecare dinte in parte.

Totodata, exista aparate dentare fixe si mobile ce rezolva problemele functionale—in special ale copiilor—cum ar fi disjunctorul, placile ortodontice sau arcul lingual.

Cat timp voi purta aparatul dentar?

Probabil cea mai comuna intrebare ce apare in mintea unui pacient atunci cand afla ca trebuie sa poarte aparat dentar este legata de durata de purtare a acestuia. Lucrurile difera de la copii la adulti, acestia din urma fiind supusi la o perioada de tratament intre 6 luni si 2 ani si jumatate, perioadele mai lungi fiind necesare in cazurile complexe.

Cum trebuie sa imi ingrijesc dintii atunci cand port aparat dentar?

Este de la sine inteles ca purtarea unui aparat dentar implica si reguli stricte de ingrijire a danturii. Este importanta mentinerea unei bune igiene orale, corelata cu indicatiile ortodontului tau. Nu trebuie sa lipsesti de la programarile facute pentru ajustarea aparatului dentar, iar regulile in ceea ce priveste alimentatia trebuie respectate daca iti doresti rezultate optime.

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112