Aparatul dentar

Ce este un aparat dentar?

Multi dintre noi suntem deja familiarizati cu diferitele tipuri de aparate dentare, acestea fiind tot mai des folosite atat de catre copii, cat si de catre adulti. Medicul ortodont se ajuta de aparatul dentar pentru a aplica forta pe dinti, deplasandu-i astfel in pozitia corecta atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Dupa cum v-ati dat seama deja, aparatele dentare sunt folosite mai ales in tratamentul malocluziilor (muscaturilor incorecte).

Cand se foloseste aparatul dentar?

Probabil cei mai multi beneficiari ai aparatului dentar sunt copiii. Cei mici pot folosi aparatul dentar pe post de ghid in eruptia dintilor permanenti, astfel incat atunci cand dantura permanenta este completa, aceasta se afla deja in pozitia corecta si nu necesita alte interventii; de asemenea, aparatul dentar poate corecta inadvertentele in dezvoltarea maxilarului si a arcadelor dentare, precum si diferentele de marime dintre acestea.

Dar poate cel mai mare beneficiu adus celor mici de catre aparatul dentar este eliminarea obiceiurilor vicioase ce se soldeaza cu probleme ale aparatului dento-maxilar, cum ar fi suptul degetului, pozitia incorecta a limbii in cavitatea orala, muscarea buzelor, etc.

Atunci cand vine vorba de adulti, aparatul dentar nu mai poate corecta absolut toate problemele ortodontice survenite de-a lungul vietii, ci doar pozitia dintilor si malocluzia.

Avantajele purtarii unui aparat dentar

Pozitia dintilor si alinierea corecta a oaselor maxilarului si a arcadelor dentare joaca un rol foarte important in sanatatea generala a danturii noastre.

O dantura inghesuita si incalecata este mai dificil de curatat si va fi mereu expusa unui risc mai mare de a dezvolta carii si probleme gingivale, iar o muscatura incorecta poate duce la parodontoza, probleme cu articulatiile temporo-mandibulare, precum si uzura timpurie a dintilor.

In plus, zambetul este pasaportul nostru in fata lumii intregi—un zambet frumos poate face diferenta intre o stima de sine scazuta si un plus de incredere in fortele proprii.

Desi exista un anumit disconfort in primele zile, purtarea unui aparat dentar va imbunatati considerabil calitatea vietii, atat pentru copii cat si pentru adulti, si nu exista limita de varsta atunci cand vine vorba de folosirea acestuia. Asadar, curaj, si fa-ti o programare la medicul tau stomatolog. Acesta se va consulta cu ortodontul si veti decide impreuna care este solutia optima pentru tine.

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112