Greseli facute in igiena orala a copiilor

Stim destul de bine pana acum cat de mult pot fi influentati copiii de puterea exemplului, dar lucrurile nu sunt la fel de usoare precum par atunci cand vine vorba de ingrijirea dintilor celor mici. Cu toate ca parintii au mereu cele mai bune intentii, de multe ori se strecoara mici greseli in rutina zilnica de ingrijire orala a copiilor, greseli ce pot duce la probleme destul de serioase pe termen lung.

Greseli in stabilirea rutinei de igiena orala

Poate una dintre cele mai frecvente greseli este nesupravegherea acestora atunci cand se spala pe dinti. Deprinderea unui periaj corect necesita timp si atentie, pe care copiii le pot acorda igienei orale doar daca sunt indrumati de mici, ajutati si sustinuti in stabilirea unei rutine zilnice. Lasati singuri, copiii pot peria in nestire doar dintii pe care ii vad, efectiv, uitand in totalitate de partile greu accesibile sau considerate ”neimportante”, cum ar fi molarii, limba sau obrajii. Astfel, chiar si un periaj de 10 minute poate fi cu totul ineficient.

Totodata, parintii nu acorda mereu importanta cuvenita sigilarii molarilor, imediat cum apar, si repetarea controalelor de doua ori pe an. Acest lucru va poate salva de multe dureri de cap si  vizite la medicul stomatolog!

De multe ori, neinvatati cu dentistul si mediul din cabinetul de stomatologie de la o varsta frageda, copiii pot dezvolta o frica de acestea, iar controalele vor deveni un chin si pentru ei, si pentru parinte. Controalele stomatologice timpurii ajuta la familiarizarea celor mici cu medicul stomatolog, dar si la invatarea tehnicilor de periaj si corectarea lor pe parcurs. Asadar nu va tineti copilul acasa pana cand este neaparat nevoie. Controalele de rutina sunt absolut necesare!

De asemenea, folosirea produselor de igiena orala potrivite pentru varsta copilului vostru este un element extrem de important in dezvoltarea unei danturi sanatoase. Si sa nu uitam ca nu este bine sa sarim peste periajul de seara, chiar daca cina nu a inclus si desert! Nu doar alimentele dulci

Greseli frecvente in alimentatia copiilor

Deseori, atunci cand copiii de varste mici intampina greutati inainte de somnul de noapte, un numar mare de mamici apeleaza la lapte cu miere, de exemplu. Si aici este o greseala destul de des intalnita pe care o facem. Sa nu mai vorbim de alte lichide dulci administrate noaptea sau dupa ce copiii s-au spalat deja pe dinti.

Acelasi lucru este valabil si pentru alimentele dulci oferite copilului dupa periajul de seara, dar si pentru cele indulcite cu miere sau indulcitori, din timpul zilei. Cele dintai vor ramane pe dinte, atacandu-i smaltul intreaga noapte, iar cele din categoria a doua nu sunt cu nimic mai prejos decat cele indulcite cu zahar—ambele afecteaza dintii in mod egal!

O alta categorie de dulciuri periculoase sunt cele ”lipicioase”, cum ar fi caramelele, ce se fixeaza in santurile microscopice ale dintilor si sunt mult mai greu de inlaturat; contactul acestora cu smaltul este mai lung si mult mai daunator.

Ati fi surprinsi sa aflati ca pana si sucul de fructe este, de asemenea, daunator, din cauza continutului ridicat de fructoza. In timp ce sucurile acidulate cresc ph-ul din gura, transformand mediul in unul mai acid, zaharul din fructe poate la fel de bine sa provoace carii.

Si sa nu uitam ca nu este bine sa sarim peste periajul de seara, chiar daca cina nu a inclus si desert! Nu doar alimentele dulci afecetaza dintii. Ph-ul din cavitatea bucala se schimba mereu pe parcursul intregii zile, ajungand sa fie destul de acid pana la sfarsitul acesteia. Singurul mod de a-l aduce inapoi spre neutru este periajul si gargara cu apa de gura.

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112