Sanatatea dintilor influenteaza in mod direct sanatatea generala a organismului, inclusiv la copii, chiar daca este vorba despre dintii de lapte. Nu toti copiii au parte de o evolutie fara griji in ceea ce priveste formarea danturii; unii dinti pot creste inghesuiti, in pozitii incorecte, pot avea carii sau pot erupe tarziu. Toate acestea devin adevarate provocari pentru parinti, dar vizitele regulate la stomatolog pot face mereu diferenta.
Evolutia primilor dinti
Inca de la eruptia primilor dinti, cel mic trebuie adus la medicul dentist. Poate nu stiati, dar pierderea precoce a dintilor de lapte poate avea repercusiuni asupra intregului sistem dento-parodontal, acesta suferind anomalii in dezvoltare. Cariile pot aparea si la dintii de lapte, uneori chiar sub varsta de un an, iar numarul copiilor ce sufera de aceasta afectiune creste intr-un ritm alarmant.
Netratate, cariile dintilor de lapte pot afecta insasi dezvoltarea dintilor permanenti, asadar mare grija la depistarea timpurie a acestora si tratarea lor in mod corespunzator. Tocmai de aceea, periajul corespunzator realizat de parinte pentru copilul sub 3 ani este extrem de important, pentru evitarea problemelor ulterioare.
Cea mai buna metoda de a-l invata pe cel mic cum sa se spele pe dinti este prin abordarea acestei activitati intr-un mod jucaus, pentru a instaura un sentiment de placere si a stimula dorinta copilului de a face asta de buna voie. Peria si pasta de dinti folosite se adapteaza varstei, piata de la ora actuala oferindu-ne solutii variate pentru fiecare esantion de varsta.
Pierderea dintilor de lapte
Procesul de pierdere a dintilor de lapte incepe in jurul varstei de 6-7 ani, acesta variind de la un copil la altul, dar este important sa se produca la timpul portivit, altfel pozitia dintilor permanenti se poate schimba si acestia pot erupe gresit. Malpozitia, dintii inghesuiti si malocluzia sunt fenomene ce pot surveni din cauza pierderii precoce a dintilor de lapte, acestea putand fi corectate ulterior cu ajutorul unui ortodont si a aparatelor dentare.
Atentia acordata sanatatii dintilor de lapte ai copilului tau trebuie sa fie aceeasi pe care ai acorda-o oricarei alte parti ale organismului sau. Acest lucru te poate ajuta sa previi o multitudine de probleme ce pot aparea pe parcurs!