Bruxismul – Simptome si Tratament

Scrasnitul dintilor, sau bruxismul, cum este denumit in termeni medicali, este o afectiune mai raspandita decat ai crede. Aceasta se manifesta atat la adulti cat si la copii, de regula in timpul somnului, ducand la la eroziunea dintilor (acestia tot frecandu-se unul de altul timp indelungat) sau chiar la pierderea lor.

Majoritatea pacientilor nu realizeaza ca sufera de bruxism decat dupa o vizita la medicul stomatolog, asadar afectiunea poate ramane netratata lungi perioade de timp.

Cauzele Bruxismului

Desi scrasnitul dintilor poate fi legat de mai multe afectiuni, in majoritatea cazurilor se dovedeste a fi efectul unor stari acute de stress si anxietate acumulate peste timp. De asemenea, persoanele cu tulburari de agresivitate sau cele hiperactive devolta destul de des aceasta afectiune, traumele prin care trecem de-a lungul vietii contribuind si ele in mod semnificativ.

Simptomatologie

Bruxismul poate fi atat nocturn, caracterizat prin scrasnirea involuntara a dintilor si inclestarea maxilarului, cat si diurn, aparut ca reactie la diferiti stimuli. Daca va confruntati cu aceasta problema, probabil deja suferiti de dureri de cap dese, fara o cauza aparenta, dureri in zona urechii si a articulatiei temporo-mandibulare, sensibilitate crescuta a dintilor si oboseala la nivelul muschilor masticatori.

Majoritatea simptomelor sunt agravate dimineata, in cazul bruxismului nocturn. Inclestarea maxilarului este un simptom frecvent al bruxismului, iar acesta poate surveni oricand pe intregul parcurs al zilei, nu numai in timpul somnului.

In timp, se pot observa fisuri aparute in smaltul dintilor, precum si tocirea dintilor laterali si nivelarea celor frontali, acestia schimbandu-si radical forma.

Tratamentul Bruxismului

Pentru a elimina scrasnitul nocturn a dintilor, medicul stomatolog va recomanda purtarea unei gutiere in timpul somnului. Gutiera este un mulaj al dintilor realizat pe una dintre arcade, si impiedica atingerea si implicit tocirea suprafetelor ocluzale. De asemenea, gutiera ajuta la relaxarea muschilor masticatori, in timp ducand la disparitia totala a problemei daca indicatiile stomatologului sunt respectate intocmai.

Daca ati observat unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, cel mai bine este sa actionati la timp. Pe langa vizita la dentist, este indicata scaderea nivelului de stress, adoptarea unei diete sanatoase și eliminarea obiceiurilor nesanatoase.

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112