Afectiunile gingivale sunt tot mai des intalnite la populatia Romaniei in ultimele decenii, acestea reprezentand un risc major de pierdere a dintilor, mai ales datorita lipsei simptomelor initiale. Bolile gingiilor, denumite si boli pardontale, constau in infectii bacteriene progresive ce afecteaza pe parcurs tesuturile de suport ale dintilor si osul.
Gingivita
Primul stadiu al unei boli parodontale il reprezinta gingivita, aceasta manifestandu-se prin inflamarea si roseata gingiilor, precum si sangerarea acestora cu usurinta. Deoarece este arareori dureroasa, gingivita este trecuta cu vederea de catre pacient, lasand loc dezvoltarii unor afectiuni mai complexe. In cazul gingivitei, este indicat sa respectam igiena orala cu strictete, folosindu-ne atat de periajul clasic, cat si de ata dentara si apa de gura pentru a elimina bacteriile din cavitatea bucala.
Parodontita
Un stadiu avansat al bolilor parodontale este parodontita, ce se clasifica in parodontita superficiala si profunda, dupa gradul afectiunii. Gingivita netratata se va transforma in prima instanta intr-o parodontita superficiala, placa dentara atasandu-se de radacinile dintilor si creand un spatiu intre gingie si dinte in care bacteriile se pot dezvolta in voie, distrugand osul. Gingia se retrage in majoritatea cazurilor, sensibilizand dintii la temperaturile variate din cauza expunerii radacinilor acestora. Un tratament adecvat este indicat in acest stadiu, daca nu doriti ca afectiunea sa progreseze.
Parodontita profunda reprezinta degradarea osului si fibrelor de suport ale dintilor, acestia devenind mobili si modificandu-si pozitia in cavitatea bucala. Schimbarile survenite pot afecta masticatia si vorbirea, iar pungile parodontale aparute intr-o astfel de afectiune sunt focare de infectie ce pun in pericol intregul organism. In timp ce igiena orala este in continuare de baza pentru a stopa inaintarea bolii, tratamentul de specialitate este indispensabil in acest stadiu, neluarea masurilor necesare ducand la pierderea totala a dintilor.
Cauzele bolilor parodontale
Inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala si acumularea placii dentare in depozite la baza dintilor sunt principalele cauze ale aparitiei bolilor parodontale. Aceste bacterii produc substante ce afecteaza gingiile, iar placa dentara, odata transformata in tartru, duce la desprinderea gingiilor de pe dinti.
Totodata, bolile ce slabesc sistemul imunitar, componenta genetica, fumatul, conditiile de stress, o dieta care nu respecta aportul de vitamine si minerale de care are nevoie corpul uman, anumite medicamente sau schimbarile hormonale survenite la femei pot fi cauze de luat in seama atunci cand vine vorba de dezvoltarea unei afectiuni gingivale.
Simptome si tratament
Printre simptomele ce ridica un semnal de alarma cu privire la aparitia unei boli parodontale se afla inflamarea si roseata gingiilor, sangerarea gingiilor in timpul periajului, retragerea gingiilor, respiratia urat mirositoare, dinti mobili, puroi la nivelul gingiilor.
Indiferent de stadiul afectiunii gingivale, un consult la medicul stomatolog este necesar, acesta putand trata in mod corect efectele survenite. Eventualele infectii trebuie neaparat tratate, si o igienizare profesionala a cavitatii orale va ajuta la stoparea avansarii bolii. In stadiile mai avansate ale afectiunilor parodontale sunt necesare tratamente mai complexe efectuate de medicul stomatolog, cum ar fi planarea radiculara, aplicarea de antibiotic local sau chiar tratamentul chirurgical. Dar haideti sa nu ajungem acolo!
Preventie
Cap de lista in preventie este controlul stomatologic regulat si o buna igiena orala. Este indicat sa renuntati la vicii daunatoare dintilor si gingiilor, cum ar fi fumatul, si o dieta bogata in minerale si vitamine poate ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase.
Inlaturarea tartrului la cabinetul stomatologic este un factor important in lupta cu bolile parodontale, si folosirea elementelor auxiliare de curatare ajuta extrem de mult. Periajul corect al dintilor joaca si el un rol esential in mentinerea unor gingii sanatoase, asadar haideti sa luam in calcul toate aceste elemente si sa incercam pe cat se poate sa ne protejam de instalarea acestor afectiuni.