Majoritatea dintre noi ne-am confruntat sau ne vom confrunta cu pierderea unuia sau mai multor dinti la un moment dat de-a lungul vietii. Dar foarte putini pacienti stiu ca asta nu este o regula, ci un fenomen ce poate fi evitat prin intermediul unei diete complete, a igienei orale corespunzatoare si cu ajutorul vizitelor regulate la medicul stomatolog. Pentru a sti ce sa NU faci sau ce nu faci bine, este indicat sa fii la curent cu principalele cauze ce duc la pierderea dintilor.
Cauzele Pierderii Dintilor
Desi exista mai multe lucruri ce pot duce la edentatie, printre cauzele principale se numara, destul de ironic, pierderea unui dinte. Cum asa? ati spune voi—ei bine, este de ajuns ca un dinte sa cada sau sa fie nevoie de extractie, ca fenomenul de resorbtie osoasa sa se declanseze, ducand la schimbarea poizitiei celorlalti dinti, lucru ce poate degenerea in probleme complexe, atat gingivale cat si ale osului mandibular. In timp, aceste probleme pot duce la pierderea altor dinti.
Extractia dentara ocupa si ea un loc fruntas printre cauzele edentatiei. Daca nu este realizata in mod corespunzator, o simpla extractie dentara poate cauza pierderea dintilor vecini. Tocmai de aceea, atunci cand iti alegi medicul dentist, este extrem de important sa ii verifici credentialele, sa ceri recomandari de la fosti pacienti si sa stii exact ce tratament ti se face. Nu-ti pune viata dintilor tai pe maini nedemne de intrega ta incredere!
Cariile, acesti mici dusmani ai dintelui ce pot deveni, in timp, devastatoare, sunt un adevarat pericol, lasate netratate. Cele mai daunatoare carii sunt cele ce nu se vad cu ochiul liber. Acestea sapa constant pe interiorul dintelui, pana ajung la pulpa, iar in aceasta faza stomatologul deja nu mai poate salva dintele. Si, ati ghicit, ne reintoarcem la vizitele regulate la cabinetul dentar. Doar acestea te pot scapa de viitoare complicatii.
Daca ai o igiena orala necorespunzatoare, sarind peste periaje si neacordand atentia cuvenita intregii suprafete dentare, dintii tai pot suferi in urma demineralizarilor si a cariilor aparute. Sa nu uitam nici de parodontoza, o afectiune extrem de serioasa ce iti poate afecta dintii in mod extrem. Respectarea programului de periaje necesare, folosirea atei dentare si a apei de gura te scapa de o grija in ceea ce priveste sanatatea dentara actuala si viitoare.
Nu in ultimul rand, tutunul si alcoolul in exces favorizeaza aparitia placii dentare, creand un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor nocive. Bacteriile sunt principala cauza a problemelor ce duc la edentatie, asadar ar fi bine sa renuntati la aceste vicii pentru a va pastra dantura in parametri normali.