Care a fost momentul decisiv ce te-a indreptat spre aceasta profesie? Cand ai stiut cu adevarat ca asta este ceea ce vrei sa faci in viata?
Probabil motivul real pentru care am ales stomatologia tine de tata—admiratia pentru el si munca sa mi-a insuflat dragostea pentru aceasta meserie destul de devreme iar copilaria mi-am petrecut-o iubind mirosul specific de dentist. Aceasta a fost menirea mea.
Ce aspecte iti plac cel mai mult la munca ta?
Adrenalina, in special in cazurile dificile; asta ma tine in priza si mereu sunt in cautare de noi provocari, iar monotonia este inexistenta in aceasta meserie. Fiecare pacient este diferit si fiecare tratament este personalizat—nu ai timp sa te plictisesti! Pe de alta parte, imi place faptul ca reusesc sa redau zambetul oamenilor si ca totul este la vedere, iar satisfactia a ceea ce muncesti este palpabila. Fiind foarte empatica, relationez usor cu oamenii si inteleg ceea ce acestia simt atunci cand se confrunta cu varii probleme dentare, iar faptul ca ii pot ajuta ma implineste. Fac tot posibilul ca lucrurile sa iasa mereu bine, chiar si in cazurile cele mai complicate.
Care este filozofia ta profesionala? Esti mereu medic, chiar si in afara cabinetului, sau reusesti sa te detasezi?
In primul rand incerc sa imi fac meseria bine, asa cum am invatat, si sunt intr-o continua specializare. Sunt perfectionista si imi doresc sa gasesc solutii optime pentru fiecare caz in parte. Filozofia mea profesionala este ca orice are rezolvare, trebuie doar sa te implici indeajuns pentru a o afla.
In ceea ce priveste detasarea, nu ma detasez. Iau problema fiecarui pacient acasa si incerc sa o rezolv undeva pe fundalul vietii personale. Si reusesc—noaptea este de multe ori un sfetnic bun.
Care este punctul tau forte in profesia aleasa? Cu ce crezi ca poti contribui la imbunatatirea sanatatii dentare a comunitatii de care te ocupi?
Punctul meu forte cred ca este rabdarea, dar si abilitatea de a relationa cu oamenii. Incerc mereu sa imi depasesc limitele in ceea ce priveste acest aspect al muncii mele, sa inteleg fiecare stereotip de pacient pentru a-i crea atmosfera potrivita, in care acesta sa se simta in largul sau, si sa combat ideile preconcepute cu care majoritatea dintre noi intram intr-un cabinet medical, fie el si stomatologic.
Mereu iau in calcul si latura umana in tot ceea ce fac. Probabil asta inseamna mult pentru comunitatea in care profesez, deoarece o vad in oamenii care se reintorc, care isi aduc cu ei prietenii, familiile si ii incredinteaza echipei mele. Pana la urma, asta m-am luptat sa creez—o clinica de stomatologie careia pacientii sa ii calce pragul cu incredere, unde vor fi intampinati mereu cu caldura si tratati cu respect si omenie. Abordarea umana este esentiala in aceasta meserie—trebuie sa fii om in primul rand, si apoi medic.
Cum combati frica de dentist?
Ii explic pacientului tot ce se intampla, de la primul pas pana la ultimul. Consider ca teama de dentist scade cu cat pregatesti pacientii mai mult pentru ce urmeaza sa se intample, intr-o maniera calma si calda, transformand oarecum tratamentul efectuat in ceva normal de care nu ar trebui sa se teama. Incerc sa insuflu pacientilor increderea necesara pentru a-si lasa garda jos si a ma lasa sa imi fac treaba.
Cum arata viitorul stomatologiei in viziunea ta?
Sunt sigura ca stomatologia va ajunge sa fie in mare parte digitalizata, facand ca lucrurile sa fie mult mai simple, atat pentru noi cat si pentru pacient. Deja totul incepe sa fie computerizat, urmarindu-se eliminarea erorii umane. Fata de stomatologia de acum 20-30 de ani deja suntem la un nivel extrem de avansat, asadar cu siguranta urmatoarele decenii vor aduce schimbari majore in domeniu.