Aftele Bucale si cum sa le combatem

Cu siguranta fiecare dintre noi am avut macar o afta bucala de-a lungul vietii, si putem spune cu mana pe inima ca nu este deloc placut. Aftele transforma procesul de masticatie si ingerare al alimentelor in unul dureros sau cel putin inconfortabil, se vindeca relativ greu si reactioneaza constant la diverse alimente, astfel incat dieta noastra are de suferit. Dar de ce apar ele si cum le putem combate?

Cauzele aparitiei aftelor

In unele cazuri, afta apare ca urmare a slabirii imunitatii intregului organism, uneori la baza ei stand o ciuperca numita candida. Aceasta este prezenta atat pe piele, cat si in tractul digestiv, in cantitati mici ce nu dauneaza tesuturilor, insa anumiti factori o pot face sa scape de sub control si sa cauzeze probleme.

Slabirea sistemului imunitar, tratamentele cu antibiotic sau alte tratamente puternice de lunga durata pot fi precursoarele aparitiei aftelor bucale, dar stresul este si el un factor ce declanseaza tot mai des aceasta afectiune, alaturi de alimentatia necorespunzatoare, traumele locale sau alimente prea fierbinti, prea acre sau prea sarate. De asemenea, fumatorii si purtatorii de aparate si proteze dentare si sunt mai predispusi la dezvoltarea de afte decat alte persoane.

Simptome si tratament

Afta este reprezentata de obicei printr-o ulceratie sub forma de pata alba, ce poate aparea oriunde in cavitatea bucala, de la interiorul obrazului pana la cerul gurii si chiar pe gingie. Astfel de pete au un aspect neregulat, usor iesit in relief, si de multe ori sunt dureroase si sangereaza la atingere. Cele mai neplacute afte sunt cele ce apar in gat si pot cauza dificultati la inghitire si un disconfort continuu, ducand chiar la cresterea temperaturii pacientului in cazul unei infectii scapate de sub control.

Cei mai afectati sunt pacientii ce sufera de boli autoimune, deoarece afta se poate intinde si pe alte organe mai importante, cauzand probleme serioase in intreg organismul. Infectiile grave se depisteaza cu ajutorul unei mostre analizate in laborator si a endoscopiilor si radiografiilor efectuate pe zonele afectate.

Tratamentul consta in medicamente antifungice atunci cand este vorba de o afta de candida, si in diverse topice corticosteroidice si antimicrobiene in celelalte cazuri, ajutate de antiinflamatoare; dar preventia este si aici cheia unui organism fara probleme.

Dupa cum probabil va asteptati, igiena orala joaca un rol esential in mentinerea unei cavitati bucale sanatoase, iar analizele anuale iti pot salva sistemul imunitar de la declin. Totodata, este bine sa nu abuzam de apa de gura sau de gargara cu bicarbonat sau alte solutii antibacteriene, deoarece riscam sa dereglam balanta naturala a bacteriilor bune aflate in cavitatea bucala.

Share:

Locatie

Ecaterina Teodoroiu Nr. 42

Telefon

0353-408-625

Contact

clinica@miodent.ro

Urgente

112